2011. március 21., hétfő

Sokkolom a kezét!

Sziasztok!

  Elnézést a majdnem egy hónapos elmaradásért, de beteg is voltam meg a kártyaosztón dolgoztam, ami végül sajnos nem jött össze.
  Egyik lelkes (és szorgalmas) olvasóm írt egy "hosszabb lélegzetű" e-mail-t (amit nagyon köszönök neki) amiben azt taglalta, mennyire fontos az ember által készített robot, amit az ember saját magáról mintáz, és idézem: "ha nagyon tökéletesre sikerednek akar is rájuk hasonlítani". Igaza is van abban, hogy legtöbbször a robot precízebb az embernél és sokkal "türelmesebb". Egy szó mint száz, az emberi lustaság nélkül szerintem ma nem lenne robotika, viszont a szülők ezt nem mindig díjazzák. Az olvasóm legfőképp arra akart utalni, hogy milyen fontos az emberi életben a robotok jelenléte.
  Na, ez nem a hasznos robotok egyike, hanem a saját szórakoztatásomra és bátyám idegesítésére kreált kis autó, amit a már említett sokkolóval építettem egybe. Ez a szerkentyű a "varázsdoboz".
  Ha ismeritek a csengő működési alapelvét tudjátok miért kell hozzá trafó és, hogy csinál 220-ból 9 voltot. No, hát ezeket a dolgokat tudva nem kellett nagy fantázia ahhoz, hogy kipróbáljam, működik-e fordítva. Csodák csodájára bevállt, így könnyedén csináltam egy 9 voltos elemből 220 volt feszültséget, azért nem halálos csak rendesen megcsap. Azok számára akik nem értik elmagyarázom (de szülői engedély nélkül senki ne csinálja utánam). Van a 9 voltos elem ami meghajtja a csengőt, ez azért kell, hogy szaggassa az áramot, mivel a trafó csak váltóárammal tud működni. Ezek után a 9 voltos elemet rákötöttem a trafóra, ami a 9 voltot kb 220 voltra transzformálta. A tudás birtokában már készenállunk a videók megtekintésére:

                                                      A "varázsdoboz" belülről.
A sokkolás élesben apukámon tesztelve.
Végül arról még nem beszéltem, hogy androidos telóra van mindstorms irányító program, ezzel távirányítani is lehet.

Még annyit, hogy a szavazás lezárult. Az esernyő, a járgány és a magasságmérő közül fölényesen az esernyő nyert, de sajnálatomra csak 4 ember szavazott.

Viszlát legközelebb!