2011. február 22., kedd

Kártyaosztó

Sziasztok!

A nagypapám nagy magyarkártya rajongó, ezért ha náluk vagyunk, a család mindig zsírozik. Miközben játszanak, azon nevetnek, hogy éppen ki veszít és egymást "tanítják osztani". Nos, én a mindstorms-omat tanítottam meg osztani, mint azt alább láthatjátok. A működési alapelvről a videóban beszélek.
Ez volt a hasznos része a robotnak, na de kell, hogy legyen benne valami vicces is, ezért írtam rá egy másik programot is:
                                                               
De mint utóbb kiderült, a szétdobált kártyákkal is lehet valamit játszani, amire nagymamám tanított meg. De ezt most nem részletezem.

2011. február 17., csütörtök

Milyen magas vagy?

Ez a kis szerkenyű az ajtó tetejére szerelhető. Az NXT-t meg felakasztottam egy eredetileg fogasként funkcionáló, de egy tábla felakasztására használt, ajtóra ragasztható akasztóra és összekötöttem az ultrahangos érzékelővel.

Mindezek után beprogramoztam úgy, hogy ha alá állsz, megmondja hány cm magas vagy. Ezt úgy csinálja, hogy megadtam milyen magasan van az érzékelő, majd beprogramoztam, hogy ha érzékel valamit megmérje milyen távol van és ezt kivonja az alap magasságból. Ezáltal megkapjuk, hogy aki vagy ami alatta van milyen magas.


Itt látható fölszerelve az ajtóra.



A tábla.
A tábla felirata lényegre törő és igen fontos, mivel egyszer áramot vezettem a kilincsbe, egy csengő, egy trafó és egy 9 voltos elem segítségével, de erről majd később írok. Mára csak ennyit.

2011. február 4., péntek

A döntés nem könnyű(de be lehet programozni)

Sziasztok!

Elnézést az elmaradásért, de nem volt ötletem. A következő robot egy régebbi példány, de azért érdekes.
Az elején van két nyomás érzékelő és egy forgatható ultrahangos érzékelő, ami segít a robotnak dönteni abban, hogy jobbra vagy balra menjen. A nyomás érzékelőkkel kiküszöböltem azt, hogy az alacsonyan lévő tárgyaknak (pl.: elszórt apró játékok vagy küszöbök) nekimenjen. Azonban ez nem sikerült 100%-osan, mivel a bal érzékelő megnyomása által valamiért elkezd forogni.(Apám szerint elfelejtettük nullázni a változót a ciklus végén.)Amúgy mint azt az alábbi videóban láthatjátok, mindig arra megy, amerre több a hely.